תחום המחקר בו עוסקים ביכולת של האדם ליצור שינוי, לבנות הרגלים או לשחרר הרגלים לא רצויים, נקרא – פסיכולוגיה התנהגותית. בעיקרון, נשמע לנו שאין פה מה לחקור – אם רוצים לשנות, משנים, לא?
מתברר, שלא ממש.

אנשים הם יצורים אופטימיים, ולכן רובנו בטוחים שאם נרצה משהו, נשיג אותו, נעשה אותו, נתאמץ לקראתו. אבל בפועל, הרבה מאד מקרים, בזה לא קורה.
וזו הסיבה שהתפתח תחום מחקר שכזה, הבודק מה עושים אנשים שכן מצליחים ליצור שינוי, ומנסה ליצור קווים מנחים לאדם שרוצה להוסיף או להיפטר מהרגלים מסוימים בחייו.

אני משתפת אתכם כאן בכמה נקודות חשובות שאספתי אחרי שנים של קריאה, לימוד ושמיעה של מחקרים וספרים בנושא, כמובן, מנקודת מבטי ועם חיבור ישיר למקצוע שלי – תזונה.
מקווה שכל מי שיקרא, יוכל למצוא משהו, שיסייע לו או לה להתקדם לעבר החלומות והמטרות שלו.

נתחיל ב-4 נקודת שמהוות בסיס להנעת שינוי באופן כללי –

*להיפטר מהפנטזיה*
המחשבה הרווחת ש "אם אני רוצה מספיק, אני אצליח", מכונה "הטיית האופטימיות" ובחיינו היא בעיקר מייצרת ביקורת, שיפוטיות וכעס עצמי. הרי אם זה כל כך פשוט, ואני כל כך רוצה, איך אני לא מצליחה?

ומה, לעזאזל, זה אומר עלי?

אז קבלו את החדשות – זה לא אומר עליכם כלום.

אבולוציונית, בני האדם, כמו כל בעלי החיים, מחווטים לנוח ולאכול סוכר. כן – עצלנות וזללנות זה הבסיס של כולנו.

בעבר, הדחפים הללו שירתו וסייעו לאדם לשרוד. אם אני חייבת לרוץ כדי למצוא אוכל, או להסתובב שעות כדי ללקט אז כדאי שאני כבר מוצאת אוכל שאוכל הרבה, וכשאני יכולה לנוח, שאנוח היטב.

בהילוך מהיר להיום – המוח שלנו לא עבר אדפטציה לעולם בו הדברים יש שפע של סוכרים ושפע של הסחות דעת שמונעות מאיתנו להתרכז ומהוות בריחה נעימה מכל צורך בעשייה מאומצת, ולכן אנחנו חיים באופן קבוע במאבק בין דחפים בסיסיים – הדחף להתקדם ולהשיג אל מול הדחף לצרוך מתוק ולנוח.

אנחנו יכולים לחכות לרגע בו יתחשק לנו לקרוא ספר במקום לבהות בנטפליקס או לאכול תמרים במקום שוקולד, אבל אם נקבל את זה שמנגנוני ההתבטלות ואכילת הסוכרים הם חלק ממי שאנחנו, והם לא הולכים לשום מקום, נוכל לשחרר את הפנטזיה הזו, ולחפש פתרונות פרקטיים שגרמו לנו לעשות את מה שאנחנו רוצים לעשות.

אז מה עושים עם אני רוצה וזה לא הולך? מחפשים דרך אחרת.

כן. זה שמישהו הצליח להרזות עם דיאטה של 21 יום זה לא אומר בהכרח שזה מתאים לי, גם אם זה נשמע מגניב, וזה שמישהי רצה מדהים לבד כל בוקר, לא אומר שזה מתאים לי כרגע. אולי לי מתאים לרוץ בערב ובקבוצה?

בקיצור – אם לא הצלחתי, זה רק אומר שעדיין לא מצאתי את הדרך שמתאימה לי כדי להצליח.

וזהו.

*לבחור אחד*
הרבה פעמים אנחנו נכנסים ל"טרנס" של שינויים. אני לא סתם רוצה להתחיל לרוץ, אני גם רוצה להרזות, לא לאכול סוכר וקמח לבן, לא לכעוס על הילדים שלי ולעבוד יותר בריכוז.
אופס.
לרובינו, אין יכולת מנטלית להשתלט על כל כך הרבה תחומים יחד ולהפוך את חיינו ב-180 מעלות. בנוסף, מספיק שאכשל פעם אחת באחד הדברים וכנראה שכבר אפיל את כל "חבילת השינויים" יחד.
ולכן – נסו לבחור הרגל אחד. כזה שחשוב לך מאד, שהכי מתחשק לך להתחיל בו ושיש סיכוי שהוא זה שיגרום לך להניע את השינוי הבא.
למשל – אם אתחיל להרזות אולי אתחיל גם ספורט, או אולי להפך, אם אתחיל לרוץ, אולי יהיה לי חשק גדול יותר להתאמץ בגזרת האכילה.

שינוי דורש הרבה אנרגיה, וצריך לבחור בחכמה איפה אני שמה את האנרגיות שלי ומה יניע את גלגל השינוי עבורי.

*התחלה נקייה או – לתזמון יש משמעות *
התחלה נקייה היא דרך נפלאה להתחיל שינוי. לא סתם אנחנו מבטיחים הבטחות לעצמנו בתחילת השנה או ביום ההולדת, ולא סתם דיאטה מתחילים ביום ראשון.
בני האדם ככלל, אוהבים לראות את החיים שלהם בנויים מפרקים, כמו ספר, ולא כקו ליניארי, ואוהבים לפתוח דף חדש ונקי אחרי שהם סוגרים פרק קודם.
ולכן, התחלה חדשה, בין אם של שנה קאלנדרית או מקום עבודה חדש, היא הזדמנויות מלאת מוטיבציה ושמחה להתחלה גם של הרגל חדש.

אם נשלב החלטה בין תאריך משמעותי להחלטה אחת שתיקח אותנו קדימה באופן משמעותי, נוכל ליצור מומנטום שייקח אותנו קדימה.

*אין מתכון*

בעולם בו הפסיכולוגיה החיובית וה-NLP לקחו את ההובלה, נדמה שאין דבר שאי אפשר להשיג.

אולי זה נכון, אולי לא, אולי לחלק מהאנשים. מה שכן – הדרך בה אדם אחד השיג את המטרה לא יכולה להיות זהה לדרך שלי, היות ואנחנו שונים.
אני בהחלט יכולה לקבל השראה, ללמוד ולהתנסות בדברים שאחרים עושים. אבל – זה שלהם. אני אצטרך למצוא את הדרך שלי.

אין תבנית חד משמעית לשינוי.
כל אדם צריך למצוא את התבנית שלו בעזרת בדיקה עצמית דרך השאלה "מה מפריע לי בדרך". כלומר, מה המחסומים האישיים של כל אדם שמפריעים לו לעשות את השינוי.

אמנם, די ברור מה עובד ומיצר שינוי, אבל אם ניתן את הפתרון הלא נכון, לא יקרה כלום.
כלומר, צריך שים פוקוס גדול יותר על אבחון ואז "לתפור" את הפתרון למידתו של האדם.

בפוסט הבא, אפרט דרכים שנחקרו ונמצאו כדרכים שעוזרות ליצר שינויי.
עליהם לבדוק, לבד או בעזרת חבר או בעל מקצוע, מה הבעיה שתוקעת אתכם. רק אז, בחרו ממגוון הדרכים שמוצאות, את אילו שמתאימות לכם.

בהצלחה!